• Üdvözöljük weboldalunkon!

  Üdvözöljük weboldalunkon!

  Iskolánk a Baranya Megyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola két iskola: a Zrínyi Miklós Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola, valamint a Zsolnay Vilmos Szakközépiskola és Szakmunkásképző összevonásával jött létre 1993. augusztus 1-jén. Read More
 • Kereskedelmi tagozat

  Kereskedelmi tagozat

  Tanirodánkat a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola hozta létre 1998-ban. Az előkészületi munkálatok egy évet vettek igénybe, de sikerült nagyon igényes és magas színvonalú gyakorló irodát létrehozni. A taniroda tényleges működése 1999 szeptemberében kezdődött. Kereskedelmi tagozat.
 • Vendéglátó tagozat

  Vendéglátó tagozat

  Szakközépiskolai képzés:Képzési idő: 4 év, a tanulók a 12. osztályt követően érettségi vizsgát tesznek.A közismereti tantárgyakon kívül vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportos alapozó oktatás folyik, mely lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására.Elméleti ismeretek: Gazdasági környezetünk, Vendéglátó és turizmusismeretek, Szállodai ismeretek, Marketing Alapozó gyakorlatok: Gasztronómiai alapismeretek, Kommunikáció, Viselkedéskultúra, Ételkészítés, Cukrászati termékkészítés.
 • Idegenforgalmi tagozat

  Idegenforgalmi tagozat

  Iskolánk idegenforgalmi tagozata immáron több évtizedes múltra tekinthet vissza. Képzésünk célja, hogy idegenforgalmi vállalkozások számára korszerű általános és szakmai műveltséggel rendelkező szakembereket neveljünk. Diákjaink az érettségi és a szakmai vizsga letétele után biztos alapokra építve tanulhatnak tovább, nem csak szakirányban. Aki iskolánk elvégzése után a munkaerő piacra kerül, emelt szintű szakképzettséggel, nyelvvizsgával a kezében, biztosan könnyen megtalálja helyét.
 • Színvonal Alapítvány

  Színvonal Alapítvány

  Székhely: 7623 Pécs, Rét u. 10. Adószáma: 19034243-1-02Számlaszáma: K&H Bank Nyrt.10200012-24074386-00000000
  ALAPÍTVÁNYI CÉLOK: Az iskolai tanulmányi színvonal emelése (pályatémák kiírása, tanulmányi és szakmai versenyeken való eredményes részvétel, erkölcsi elismerés, anyagi jutalmazás). Az iskola szakmai és nyelvi képzési lehetőségeinek magasabb szintű megvalósítása, a gyakorlati oktatás korszerűsítése. Az intézmény diákságának szakmai és nyelvi képzésével, továbbképzésével kapcsolatos tanulmányutak, szakmai gyakorlatok szervezése, anyagi támogatása. A gyakorlati oktatást elősegítő eszközök beszerzése. A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákok felkészülésének támogatása. A diákság ösztönzése a kiváló szakmai tudás elérésére. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Iskolánk érettségiző tanulói hagyományosan a Deutsches Sprachdiplom (DSD) II. vizsgával zárják német nyelvi tanulmányaikat.


A DSD nyelvvizsgát a ZfA (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen), a német nyelvű külföldi iskolák kölni központja szervezi (itt állítják össze és javítják az írásbeli feladatokat, innen delegálják a szóbeli vizsga elnökeit), és a vizsgázók saját iskolája bonyolítja. Így tehát csak azon kiválasztott középiskolák (Magyarországon 38 iskola) tanulói vehetnek részt a vizsgán, amelyek oktatását a német állam alkalmasnak tartja erre. A vizsga ingyenes.


Mire jó a DSD II. diploma? A Német Szövetségi Köztársaságban történő egyetemi-főiskolai tanulmányok elengedhetetlen feltétele a diploma megléte. Másrészt a diploma Magyarországon (egyszerű eljárással, kiegészítő vizsga nélkül) honosítható az eredménytől függően B2 vagy C1 típusú magyar állami nyelvvizsgára.


Milyen részekből áll a DSD II nyelvvizsga?
A vizsga négy nyelvi készség meglétét vizsgálja, ennek megfelelően négy részből áll:

 • Olvasásértés
 • Hallásértés
 • Írásbeli kommunikáció (fogalmazás)
 • Szóbeli kommunikáció


Milyen nyelvi szintnek felel meg a DSD II diploma?

A négy vizsgaterületen elért pontszám alapján vizsgaterületenként tartalmazza a diploma az elért szintet: B2 vagy C1.

Ha minden területen legalább B2 szintet elért a vizsgázó, a vizsga sikeresnek számít, ha mind a négy területen C1 szintet ér el, a diploma összeredménye C1. A magyarországi honosításnál három C1-es és egy B2-es részterületű diplomát magyar állami felsőfokú (C1), egynél több B2-es részterületet tartalmazó diplomát középfokú (B2) nyelvvizsgára honosítanak.

Egy másik, tanulónk számára a német állam által ingyenes biztosított nyelvvizsga lehetőség a DSD I PRO (A2/B1) szakma orientált nyelvvizsga. A vizsgát kifejezetten szakgimnáziumok és szakközépiskolásoknak fejlesztették ki, így az beleillik a szakmai képzés tartalmába, a gyakorlatok feladataiba. Fontos témák a szakmaválasztás és a különböző szakmákról a megfelelő információ.

Mire jó a DSD I PRO (A2/B1)   nyelvvizsga?

A nyelvvizsga németországi és magyarországi munkavállalásnál jelenthet előnyt, illetve visszajelzés a tanuló számára arról, milyen szinten van nyelvtudása. A nyelvvizsga bizonyítvány tanúsítja, hogy birtokosa képes magát alapfokú nyelvi szinten kifejezni.

Milyen részekből áll a DSD I PRO (A2/B1) nyelvvizsga?

Olvasásértés

Hallásértés

írásbeli kommunikáció,

szóbeli kommunikáció

Milyen nyelvi szintnek felel meg a DSD I PRO (A2/B1)   nyelvvizsga?

A négy vizsgaterületen elért pontszám alapján vizsgaterületenként tartalmazza a diploma az elért szintet: A2 vagy B1.

Ha minden területen legalább A2 szintet elért a vizsgázó, a vizsga sikeresnek számít, ha mind a négy területen B1 szintet ér el, a diploma összeredménye B1. Jelenleg Magyarországon alapfokú szakmai nyelvvizsga nincs.

Aktuális

 • 1
 • 2
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Elfogadom Nem fogadom el