• Üdvözöljük weboldalunkon!

  Üdvözöljük weboldalunkon!

  Iskolánk a Baranya Megyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola két iskola: a Zrínyi Miklós Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola, valamint a Zsolnay Vilmos Szakközépiskola és Szakmunkásképző összevonásával jött létre 1993. augusztus 1-jén. Read More
 • Kereskedelmi tagozat

  Kereskedelmi tagozat

  Tanirodánkat a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola hozta létre 1998-ban. Az előkészületi munkálatok egy évet vettek igénybe, de sikerült nagyon igényes és magas színvonalú gyakorló irodát létrehozni. A taniroda tényleges működése 1999 szeptemberében kezdődött. Kereskedelmi tagozat.
 • Vendéglátó tagozat

  Vendéglátó tagozat

  Szakközépiskolai képzés:Képzési idő: 4 év, a tanulók a 12. osztályt követően érettségi vizsgát tesznek.A közismereti tantárgyakon kívül vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportos alapozó oktatás folyik, mely lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására.Elméleti ismeretek: Gazdasági környezetünk, Vendéglátó és turizmusismeretek, Szállodai ismeretek, Marketing Alapozó gyakorlatok: Gasztronómiai alapismeretek, Kommunikáció, Viselkedéskultúra, Ételkészítés, Cukrászati termékkészítés.
 • Idegenforgalmi tagozat

  Idegenforgalmi tagozat

  Iskolánk idegenforgalmi tagozata immáron több évtizedes múltra tekinthet vissza. Képzésünk célja, hogy idegenforgalmi vállalkozások számára korszerű általános és szakmai műveltséggel rendelkező szakembereket neveljünk. Diákjaink az érettségi és a szakmai vizsga letétele után biztos alapokra építve tanulhatnak tovább, nem csak szakirányban. Aki iskolánk elvégzése után a munkaerő piacra kerül, emelt szintű szakképzettséggel, nyelvvizsgával a kezében, biztosan könnyen megtalálja helyét.
 • Színvonal Alapítvány

  Színvonal Alapítvány

  Székhely: 7623 Pécs, Rét u. 10. Adószáma: 19034243-1-02Számlaszáma: K&H Bank Nyrt.10200012-24074386-00000000
  ALAPÍTVÁNYI CÉLOK: Az iskolai tanulmányi színvonal emelése (pályatémák kiírása, tanulmányi és szakmai versenyeken való eredményes részvétel, erkölcsi elismerés, anyagi jutalmazás). Az iskola szakmai és nyelvi képzési lehetőségeinek magasabb szintű megvalósítása, a gyakorlati oktatás korszerűsítése. Az intézmény diákságának szakmai és nyelvi képzésével, továbbképzésével kapcsolatos tanulmányutak, szakmai gyakorlatok szervezése, anyagi támogatása. A gyakorlati oktatást elősegítő eszközök beszerzése. A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákok felkészülésének támogatása. A diákság ösztönzése a kiváló szakmai tudás elérésére. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Iskolánk a Baranya Megyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola a Zrínyi Miklós Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola, valamint a Zsolnay Vilmos Szakközépiskola és Szakmunkásképző összevonásával jött létre 1993. augusztus 1-jén.

A Zrínyi Miklós Szakközépiskola jogelődje 1875-ben kezdte meg működését Kereskedelmi Középtanoda néven. Alapítója Porges Ede okleveles mérnök volt, aki élete végéig nem mérnökként, hanem tanárként működött városunkban.
A Porges-féle magániskola 1908-ban került Pécs város tulajdonába és felső kereskedelmi iskola volt a következő nevekkel:

 • Pécsi Városi Felső Kereskedelmi Iskola (1908-1921)
 • Pécs Városi Négyévfolyamú Fiú Felsőkereskedelmi Iskola (1921-1940)
 • Pécsi Városi Kereskedelmi Középiskola (1940-1948)

Iskolánkat is államosították 1948-ban a nevünk újra változott:

 • Pécsi Állami Kereskedelmi Középiskola (1948-49)
 • Pécsi Állami Közgazdasági gimnázium (1945-50)
 • Pécsi Állami Közgazdasági Középiskola (1950-52)
 • Pécsi Állami Kereskedelmi Tagozatú Közgazdasági Technikum (1952-55)
 • Zrínyi Miklós Kereskedelmi Tagozatú Közgazdasági Technikum (1955-67)
 • Zrínyi Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola (1967-91)

1991-ben az önkormányzat engedélyt adott arra, hogy a kereskedelmi szakképzés mellett idegenforgalmi szakképzéssel is foglalkozzunk.
Az iskola új neve:

 • Zrínyi Miklós Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola (1991-93)

A Zsolnay Vilmos Szakközépiskola és Szakiskola is hosszú múltra tekinthet vissza. Az iskola első neve: Pécsi Kereskedelmi Tanulóiskola volt és 1955-ben indult 4 első osztállyal. 1967-től változott a név:
Pécsi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző lett.
A kereskedelmi, a vendéglátóipari munkával szemben támasztott követelmények a vállalatok megnövekedett szakember igénye következtében az iskola tanulólétszáma gyorsan emelkedett a tantestület létszáma is bővült: szakoktatókat is alkalmazott az iskola.
1978-ban elkészült a Kereskedelmi Szakközépiskola épületét bővítő épületszárny.
1991-ben az iskola Zsolnay Vilmos nevét vette fel és az intézet engedélyt kapott a szakközépiskolai képzésre is. Az új név: Zsolnay Vilmos Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző lett. Ebben a tanévben indult el iskolánk két tannyelvű (német-magyar) idegenforgalmi képzése is. 

1993-ban a két nagy múltú iskola, a „Zsolnay” és a „Zrínyi” összevonásával létrejött a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző. A Zsolnay és a Zrínyi Miklós szakközépiskola 1993-as összevonása nem volt zökkenőmentes. Oktatásunk több épületben meglehetősen mostoha körülmények között folyt. Számos eredménytelen tárgyalás, egyeztetés után 1996-ban megkaptuk a Pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola épületét. Végre egy helyre kerültünk és megszűnt a délutáni oktatás.
Szakképzési hozzájárulásokból, pályázaton nyert pénzekből sikerült néhány év alatt korszerűen berendezett újabb tankonyhát, tanéttermet, tanirodát, pénztárgép stúdiót, számítástechnikai szaktantermeket, tanrecepciót kialakítani.

2016/2017-es tanévet új néven kezdtük, iskolánk újra felvette Zsolnay Vilmos nevét. A névhasználatról, együttműködésről megállapodást kötöttünk a Zsolnay családdal, melynek ünnepélyes aláírására 2016. október 14.-n került sor.

Iskolánk jelenlegi elnevezése: Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola.

 

Aktuális

 • 1
 • 2
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Elfogadom Nem fogadom el